Pressmeddelanden

Eko-branschen välkomnar regeringens livsmedelsstrategi

24 mar, 2025

handla_butik-35-1731075422
Regeringen presenterade nyligen en uppdaterad livsmedelsstrategi med fokus på ökad robusthet i livsmedelskedjan, exportfrämjande och svensk kvalitet och gastronomi. Det är ambitioner som den ekologiska branschen välkomnar.   Vi i den ekologiska branschen ser fram emot att bidra till livsmedelsstrategin genom att:  
  • ekologisk produktion vill växa,   
  • bidra till ökad sysselsättning i hela landet,   
  • producera god mat av hög kvalitet,   
  • bidra till svensk livsmedelsberedskap, biologisk mångfald och god djurvälfärd. 
Vi konstaterar samtidigt att regeringen inte har formulerat mål för den ekologiska produktionen i enlighet med de mål som är beslutade för hela EU. Det är synd att det inte finns med i Livsmedelsstrategin redan nu, men vi konstaterar samtidigt att Jordbruksverket har fått i uppdrag att sätta mål för produktionsutvecklingen och det bör också omfatta mål för den ekologiska produktionen.  Den sviktande trenden vad gäller efterfrågan på ekologiska produkter i samband med sänkt köpkraft hos konsumenterna de senaste åren har börjat vända. Ekologisk produktion driver också utvecklingen av både maskiner och odlingsmetoder för minskad resursanvändning och ökad avkastning vilket också kommer den konventionella odlingen till del.  – I den nya Livsmedelsstrategin 2.0 har man slopat de mål för ekologisk produktion i Sverige som har gällt sedan 2017. Detta trots att den nya EU-kommissionen har bekräftat att EU-målen om 25 procent ekologisk jordbruksmark till 2030 ligger fast, och trots att den ekologiska marknaden växer i världen, säger Erika Olsson, ordförande för Ekologiska lantbrukarna.  – Ekomarknaden skulle behöva en hand i ryggen för att uppnå större stabilitet. Vi ser ett starkt engagemang för eko i livsmedelskedjan och politiska insatser är viktiga för att stimulera den inhemska produktionen av ekologiska livsmedel, men också för att minska risken för en ökad import av ekologiska produkter, säger Erika Olsson, ordförande för Ekologiska lantbrukarna.  – Regeringen har nu tagit ett första steg med Livsmedelsstrategin 2.0. Den svenska ekobranschen kommer att arbeta för att uppnå målen i strategin. Vi ser fram emot tydliga insatser också från politik och myndigheter för att stärka och utveckla konkurrenskraften i det fortsatta arbetet med livsmedelsstrategin, säger Erika Olsson, ordförande för Ekologiska lantbrukarna.  Presskontakt: Carina Johansson, pressansvarig på KRAV, 070-607 30 78 

Dela sidan